Aandoening

Astigmatisme is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij het hoornvlies niet mooi bolvormig is. Normaal is het hoornvlies zo goed als rond met in alle asrichtingen dezelfde mate van kromming. Als de bolling van het hoornvlies niet overal egaal is, komen de lichtstralen die het oog binnenkomen niet mooi in focus op het netvlies.

OnderzoekEN

Wanneer uw oogarts een astigmatisme vermoedt op basis van het meten van het zicht en het onderzoek aan de spleetlamp of microscoop, wordt er bijkomend een topografie gemaakt van het hoornvlies. Dit is eigenlijk een landkaart van het hoornvlies waarop de oogarts kan zien of er veranderingen in het oppervlak zijn en hoe uitgebreid de graad van  astigmatisme is. Dit onderzoek gebeurt met een camera waarmee zowel de voor- als de achterkant van het hoornvlies gemeten wordt.

Opmeting astigmatisme aan de hand van een corneale topografie

Behandeling

Een astigmate afwijking kan meestal gecorrigeerd worden in een brilglas aan de hand van een cylinder. Ook bestaan er contactlenzen die corrigeren voor astigmatisme. Bij kinderen dient een astigmate correctie vaak volledig gecorrigeerd te worden met een bril om een lui oog of amblyopie te vermijden.

Behandeling van astigmatisme, hoe klein ook, is belangrijk om een goed visueel resultaat te bekomen zonder brilcorrectie na een cataractingreep met bv. multifocale implantlenzen.

FEMTO LASER BEHANDELING VAN ASTIGMATISME
Een Femto Laser werkt met infrarood energie. Aan een extreem hoge snelheid ( 1 puls per femtoseconde of 1 quadriljoenste van een seconde) worden kleine ruimtes gemaakt in het weefsel.

Met behulp van deze laser worden insnedes gemaakt in het hoornvlies op de steilste as met als doel het astigmatisme te corrigeren.

TORISCHE LENSIMPLANT
Een torische lens heeft een speciale kromming ( cylinder) om astigmatisme te corrigeren. Hierbij wordt deze lens op de juiste as geplaatst van de krommingsafwijking.  Deze as wordt voor de ingreep met meetapparatuur geregistreerd en geprojecteerd door de microscoop tijdens de operatie . Op deze projectie wordt de torische lens perfect gealigneerd.

Uw oogarts bespreekt de beste oplossing voor uw oogafwijking.