Je kan je kind voorbereiden op een bezoek aan de oogarts aan de hand van dit online kinderboekje.

KINDEROOGZIEKTEN

Als uw kindje door Kind en Gezin of door het CLB verwezen wordt voor bijkomend onderzoek, kan u bij ons terecht.

Ook als u of uw familie de indruk heeft dat uw kindje niet goed ziet of een wegdraaiend oog heeft, kan u dit bij ons laten nakijken.

Indien u een infectie of ontsteking vermoedt bij uw kind kan u altijd bij ons terecht.

Indien uw kind een tranend oog heeft of indien er een traanwegprobleem vermoedt wordt, kan u dit altijd bij ons laten nakijken.

Voor meer zeldzame pathologie ( cataract, glaucoom, albinisme,…) werken wij zo nodig nauw samen met andere universitaire diensten in Belgie die hiermee meer gespecialiseerde ervaring hebben (Antwerpen,Leuven, Gent en Brussel).

Strabisme

Aandoening

Strabisme of scheelzien is een afwijking van de stand van de ogen, waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. Er bestaan verschillende vormen en meestal ontstaat dit op kinderleeftijd maar het kan ook bij volwassenen optreden. Wanneer strabisme voor het eerst bij volwassenen ontstaat, gaat dit vaak gepaard met diplopie of dubbel zien. Dit verdwijnt dan bij sluiten van 1 oog. Volwassenen kunnen ook opnieuw last krijgen van een wegdraaiend oog, waarvoor ze als kind reeds behandeld of geopereerd werden.

Voor een aantal mensen kan dit verholpen worden met een prismabril maar vaak is ook bij hen een strabisme operatie  of scheelziensoperatie nodig.

Strabisme komt bij 3 à 5 % van de bevolking voor.

Oorzaken en risicofactoren

Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van strabisme zijn onder andere erfelijke aanleg of medische problemen in de periode rond de geboorte.

Ook afwijkingen aan het oog, sommige refractieafwijkingen (zoals hoge verziendheid) of een groot verschil in sterkte tussen beide ogen kunnen het ontstaan ervan in de hand werken.

 

Symptomen

Een grote scheelziensafwijking is duidelijk zichtbaar. Maar ook een kleine afwijking die niet of nauwelijks zichtbaar is, kan een lui oog of amblyopie veroorzaken.

Wanneer strabisme al op jonge leeftijd ontstaat, is er zelden sprake van dubbel zien. Het dubbele beeld wordt onderdrukt in de hersenen (suppressie) en als dit lange tijd gebeurt, ontwikkelt het zicht van dit oog niet goed en zal het zicht steeds verder achteruitgaan.

Onderzoeken

De graad van strabisme wordt opgemeten aan de hand van een orthoptisch onderzoek. Hierbij wordt de samenwerking tussen beide ogen nagekeken.

Behandeling

De behandeling van strabisme en/of een lui oog bij kinderen kan jaren duren.

  1. Een bril om het beeld dat de ogen ontvangen zo scherp mogelijk te krijgen
  2. Afplakken (occlusie) van het goede oog om het zicht van het luie oog te verbeteren
  3. Strabisme of scheelziensoperatie: verzwakken of versterken van de oogspieren, soms zijn 2 of meer operaties nodig
Covertest bij een kind tijdens een orthoptisch onderzoek