Een onscherpe visus ten gevolge van bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) en/of astigmatisme kan ook gecorrigeerd worden door contactlenzen. Bovendien zijn contactlenzen vaak een goed alternatief naast het dragen van een bril.

Is uw hoornvlies of cornea beschadigd of van vorm veranderd, zoals na een hoornvliesoperatie, een hoornvliesontsteking (keratitis) of door een keratoconus, kan het zijn dat uw zicht niet echt verbeterd kan worden met een bril. Vaak kan het zicht dan wel verbeterd worden met contactlenzen. Door het dragen van speciale contactlenzen kan u dan vaak weer scherp zien. Een contactlens draagt u op uw oog. De lens zorgt ervoor dat de voorkant van uw oog weer een gladde en ronde vorm krijgt. Hierdoor verbetert uw gezichtsscherpte weer.

Er zijn verschillende soorten contactlenzen, zoals zachte contactlenzen, zuurstofdoorlatende contactlenzen, hybride contactlenzen of scleralenzen.

Indien u een hoornvliesaandoening heeft, kan het zijn dat uw oogarts contactlenzen aanraadt. Uw oogarts werkt samen met een contactlens specialist, die deze contactlenzen bij u kan aanmeten. Dit gebeurt specifiek op de campus AZ Monica Deurne.

In al onze campussen kan u ook terecht voor nazicht, opmeting van visus en voorschrift standaard contactlenzen.

Contactlensproblemen zijn een steeds meer voorkomende klacht: het aantal contactlensdragers neemt toe en de huidige werk- en klimatologische omstandigheden (beeldscherm, luchtvervuiling, airco) dragen eveneens bij aan deze intolerantie. Vaak kan, door middel van de juiste begeleiding, de juiste keuze van de lensparameters en het materiaal het draagcomfort verbeteren zodat de patiënt terug op een aangename manier zijn lenzen kan dragen en verdragen.