Aandoening

Wat is dermatochalasis
Dermatochalasis (hangend ooglid) bestaat uit een ontsierende huidplooi en zwelling van het boven- en/of onderooglid door leeftijdsgebonden verslapping en verdunning van de huid en de pezen van het aangezicht en het uitpuilen van vetloges onder de huid van de oogleden. De enige behandeling hiervoor is heelkunde. Hierbij wordt een teveel aan huid en eventueel vet verwijderd of verplaatst.

De bovenste oogleden kunnen in de loop van de jaren gaan hangen en klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, druk of zwaarte op de ogen of zelfs het zicht belemmeren. We noemen dit dermatochalasis van de bovenste oogleden. Deze klachten kunnen in principe in alle leeftijdscategorieën ontstaan en zijn niet enkel voorbehouden aan ouderen. Erfelijkheid (aanleg), medicatie, ziekte kunnen hierin een rol spelen.

Dermatochalasis van de onderste oogleden, de zogenaamde “wallen” wordt meestal veroorzaakt door veroudering van de huid van de oogleden en het aangezicht: de vezels in de huid verliezen hun elasticiteit en de huid wordt slapper. Meestal verslapt tegelijkertijd ook het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor gaat vet (dat zich normaal in de oogkas bevindt) naar voren uitpuilen. Dit veroorzaakt een zwelling onder de ogen en de vorming van een traangoot. Ook hier kan aanleg, medicatie, ziekte een rol spelen.

Indicatiestelling
Naargelang de mate van het teveel aan huid ter hoogte van de oogleden wordt op basis van gelaatsfoto’s en het perifeer gezichtsveld bepaald of u in aanmerking komt voor terugbetaling via de mutualiteit. We spreken dan over een functioneel storende dermatochalasis.

Correctie van de onderoogleden wordt nooit door de mutualiteit terugbetaald.

OnderzoekEN

Het belangrijkste deel van het vooronderzoek is een nauwkeurige analyse van het aangezicht en dit toetsen aan de wensen en verwachtingen van de patient.

Er worden foto’s gemaakt van het aangezicht en indien nodig  gebeurt een gezichtsveldonderzoek.

Behandeling

De ingreep
De behandeling van dermatochalasis bestaat uit een ooglidcorrectie ofwel blefaroplastie genoemd.

Indien u bloedverdunners gebruikt, zal met u besproken worden of deze vóór de ingreep moeten gestopt of vervangen worden.

Op de dag van de ingreep wordt de geplande chirurgie eerst zorgvuldig afgetekend op de huid.         

Dan pas wordt de verdoving toegediend.

In het bovenooglid wordt de overtollige huid weggenomen alsook spier en vetweefsel indien noodzakelijk. De insnede wordt gemaakt in de huidplooi waardoor het litteken nagenoeg niet zichtbaar is. Deze ingreep gebeurt ambulant in daghospitaal en nagenoeg altijd onder plaatselijke verdoving.

Het onderooglid wordt ingesneden ofwel in de huid onder de wimpers ofwel langs de binnenzijde van het ooglid om van daaruit de overtollige vetloges te verwijderen of het vet te verplaatsen. Deze ingreep gebeurt ambulant in daghospitaal en meestal onder algemene verdoving.

Indien nodig kunnen boven- en onderoogleden in één gecombineerde ingreep gebeuren.

Onmiddellijke postoperatieve gevolgen
Bloeding en zwelling van de oogleden, slecht sluiten van de oogleden, tijdelijke veranderde gezichtsscherpte nemen de eerste dagen progressief toe maar deze ongemakken zijn reeds na 7 à 10 dagen grotendeels voorbij. Een lichte zwelling kan meerdere weken aanhouden.

De nabehandeling
Deze bestaat uit kunsttranen, antibiotische oogzalf en ijskompressen. De draadjes worden verwijderd 6 à 10 dagen na de ingreep, dit gebeurt op de consultatie tijdens een controle afspraak.

Het resultaat
Het beoogde resultaat is goed en kan een spectaculaire verjonging van de blik en het aangezicht geven, doch rimpels en kleurveranderingen van het ooglid worden hiermee niet behandeld. Het litteken geneest snel en wordt bijna onzichtbaar. Sommige imperfecties kunnen, zelfs bij een goed uitgevoerde ingreep, blijven bestaan. Het resultaat van de ingreep is ook langdurig. Hoewel een natuurlijke veroudering van het aangezicht zich onvermijdelijk verder voltrekt, is een revisie meestal niet vóór 10 jaar noodzakelijk.

Complicaties
Ernstige complicaties zijn zeer uitzonderlijk, zo kan een uitgebreide bloeding met druk op de oogzenuw gezichtsverlies met zich meebrengen, ook malpositie van het ooglid zoals bijvoorbeeld ectropion (het naar buiten kantelen van het ooglid) of lagophthalmie (onvolledig sluiten van het oog) zijn mogelijk. Doch door een uitgebreid vooronderzoek door uw oogarts, een goed gestelde indicatie en een juist gedoseerde chirurgie kunnen deze complicaties vermeden worden.

Alternatieven
Sommige laserbehandelingen en het gebruik van fillers kunnen een alternatief zijn bij zeer geringe dermatochalasis of  kunnen aanvullend aan chirurgie worden toegepast.

Voorbeeld van een ooglidcorrectie bovenste oogleden voor en na